DICȚIONAR DE PERETE – de Elisabeta Petrescu

Călătorind în ploaia de cuvinte a internetului observ că multe au luat sensuri noi sau au fost „corupte”, „mistificate” creând echivocuri deloc indiferente în comunicarea verbală și nu numai. Sunt counselor și îmi este drag cuvântul, unul din instrumentele mele de zi cu zi. Cuvântul țese, construiește, lovește, creează, însuflețește, liniștește, susține, alintă, seduce, înspăimântă, urlă, pedepsește, dojenește, îndepărtează, demotivează, insinuează, creează noi alianțe…

Ca unitate de bază a vocabularului are propietatea să intre în structuri lingvistice atât în calitatea sa de formă cât și de conținut, dar, el posedă și o altă proprietate subtilă care constă în fibra sa emoțională care se respiră prin însăși articularea cuvântului. Timpurile de astăzi regăsesc ființa umană complexă nu atât din punct de vedere ale diferitelor sale abilități cât datorită complicării experiențelor sale în lume, în familie și cu sine. Delegăm cuvintelor un sens care nu le mai aparține sau le împopoțonăm de noi elemente fără cunoștiință de cauză. Simplu, primitiv, derivat, compus, sonoritatea lui intitulează o stare, declină un gând, consolidează un caracter, plămădește destine.

De aceea, propun un mic dicționar în care cuvântului îi este recunoscută și ultima sa propietate și anume aceea de fibră emoțională, un dicționar în care încerc să justific potența sa în counseling-ul relațional unde cuvântul formeaza un text, participă la un context dar vibrează în subtext.

Dacă aveți idei, explicații care depășesc teoriile teoretice dar care sunt compatibile cu activitatea socială desfașurată de counselor și doriți să contribuiți la acest dicționar, puteți trimite propunerea la elisabetapetrescu@prepos.com

Propunerile evaluate compatibile cu cerința exprimată vor fi publicate pe blogul https://apreveniesteposibil.wordpress.com/

 Să stăm de vorbă, să vorbim, să spunem cuvinte / lungi, sticloase, ca niște dălți ce despart / fluviul rece în delta fierbinte, / ziua de noapte, bazaltul de bazalt.” (Nichita Stănescu)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s