Gânduri în câteva rânduri – 13 iulie 2013

Una dintre calitățile profesiei de counselor relațional/cavaler „al dragostei şi al vieții”, deasemenea posibilă virtute a ființei omenești este aceea de a şti să asculți. Mi-am permis să transcriu aceasta frază exprimată de Raimon Panikkar[1] într-unul din interviurile sale. De cele mai multe ori ascultarea nu coincide cu auzirea…
A ști să asculți este o mare artă, o mare disciplină (sādhana). Pentru că eu nu ştiu să ascult dacă sunt prea plin de mine însumi, dacă eu consider că deja ştiu răspunsul, dacă nu mă reduc la tăcere înlăuntrul meu şi nu ştiu să ascult dacă eu nu am respect. Deja nu ştiu să ascult dacă fac violenţa de a plasa ceea ce un om vrea să comunice într-un model prestabilit de mine. Tăcerea este golirea. Astăzi a ști să asculți este o mare înţelepciune. Se învăţa mult când se ascultă deoarece totul poate fi o revelaţie.


[1] Raimon-PanikkarRaimon Panikkar (1918 – 2010) a fost un filozof, teolog, preot şi scriitor spaniol, de cultură catalană şi indiană. Pe lângă faptul că a fost un preot catolic, a fost autorul a mai mult de şaizeci de cărţi şi sute de articole privind religia comparată şi dialogul interreligios. Pentru mulți dintre noi care l-au cunoscut personal sau prin audierea conferințelor sale, lecturarea cărților sale, a fost un Iluminat al secolului XX.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s