Ciclul de counseling[1]
Recentele achiziții ale cercetării cu privire la psihoterapie și comparațiile acesteia, în special activitatea lui Proshaska[2], au demonstrat eficacitatea majoră (vezi cost / beneficiu) în terapiile pe termen scurt, cu referirea apicală la a douăsprezecea sesiune. Cu alte cuvinte, se pare că procesele de schimbare pot interveni în mod eficient în această sesiune sau să fie în mod progresiv mai dificil de activat. Conceptul este de mare importanță pentru counseling care trăiește pe baza proceselor de consultare concentrate în dimensiunile relativ scurte de timp eficiente ciclurilor de schimbare: între 40 de zile și șase luni. Cele 40[3] de zile sunt timpul minim de permutare (Postul Mare, Ramadan, carantină, doliul riguros[4], etc. sunt rezultatele antropologice acestui proces) în timp ce cele șase luni reprezintă timpul pentru implementarea unei schimbări. În acest interval de timp se poate situa un ciclu de ședințe care, după cum sugerează Malan[5], se încheie cu realizarea chiar și parțială a obiectivelor și se întrerupe, reluând după timpul pe care clientul îl dorește într-un alt ciclu. Acest al doilea ciclu, sau un al treilea, poate să înceapă de asemenea chiar imediat, după încheierea celui precedent în cazul în care clientul dorește, chiar dacă este de preferat să aștepte cel puțin epuizarea bioritmului semestrial pentru relansarea într-un alt curs. Avantajul ciclurilor, chiar repetate de mai multe ori, este acela că nu generează nici o formă de dependență și că nu se percepe din partea clientului nici o formă de abandon.
[1] DIZIONARIO ESSENZIALE DI COUNSELING RELAZIONALE E PERSONOLOGICO – Staff PREPOS, 2012, Editore MONTAG
[2] James O. Prochaska (1943) este profesor de psihologie și director la „Cancer Prevention Research Center” de la Universitatea din Rhode Island.
[3] Reprezintă momentul concluziv a unui parcurs, parcurs care readuce în fața unui nou început deoarece, drumul parcurs cu sinceritate, inteligență și atenție redeschide o nouă strada.
[4] Este prima perioadă de doliu care se caracterizează prin sobrietate și care poate să corespundă din punct de vedere emoțional fazelor de șoc, negare și/sau furie, faze care pot continua prin intercalare și după doliul riguros.
[5] David Malan renumit psihiatru și psihoterapeut, membru al Societății Psihoanalitice Britanice