Știați că?… 12 bariere ale comunicării

stai! pericol de moarte_louis guermondO importantă reflexie pentru orice educator, counselor și mai ales „binevoitor” al relațiilor umane.

Printre cele „12 bariere ale comunicării” explicate de Thomas Gordon nu este surprinzător să găsim: a ordina, a solicita, a amenința, a face morală, a da soluții de-a gata, a judeca, a dezaproba, a critica. Cu siguranță, chiar înainte de a îl cunoaște pe Gordon, eram conștienți de faptul că a comunica înseamnă a evita să umilești, să ridiculizezi, să interpretezi, să analizezi comportamentele altora sau să investighezi, să interoghezi, sau chiar faptul de a schimba subiectul, ignorând total pe celălalt.

Dar, poate nu atât de previzibile, mai pot apărea încă alte „bariere” asupra cărora Gordon a alertat atenția noastră:

– să convingi cu argumente logice

– să faci complimente și să aprobi în mod nemeritat

– să consolezi, să minimizezi.

Majoritatea oamenilor nu au studii de natură psihologică și au mari lipsuri în ceea ce privește asimilarea culturii relațiilor umane. Necesitatea culturii relațiilor umane a determinat:

– proliferarea instituțiilor private cu profil psihologic; în consecință cantitatea în detrimentul calității profesionale. Absolvenții, care majoritatea obțin o diplomă, sunt în posesia unor noțiuni, dar fără profunzimea interioară și capacitatea empatică necesară afruntării unei comunicări eficiente.

– Improvizarea, din partea „binevoitorilor”, a unor servicii care, aparent, pot fi umane și la îndemâna tuturor: consolarea și consilierea. Utilizarea acestor modalități trebuie întotdeauna contextualizată iar counseling-ul, artizanatul relațiilor umane, devine „știința săracilor” în privința acestor două instrumente.  Consolarea și consilierea fără știință devin adevărate bariere în procesul evolutiv al ființei umane. Din nefericire, găsesc foarte ușor adepți deoarece, de cele mai multe ori, nu prezintă costuri și, în unele cazuri, sunt solicitate si ascultate de la persoane față de care e prezentă o recunoaștere reciprocă a problemii înfățișate și care, dar doar din punct de vedere cronologic, pot apare cu experiență în fața neofitului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s