Năzuința spre perfecțiune de Marco Ferrini

Sentimentul de inferioritate nu este în sine patologic; se întâmplă să fie experimentat în timp ce contemplăm un abis, un vârf de munte sau splendoarea soarelui în zori.

Noi percepem limitele noastre, slăbiciunile noastre precum și incertitudinile noastre și nu suntem în măsură să ne ocupăm de aceste manifestări, așa cum nu putem compara puterea și vigoarea noastră cu puterea unui elefant, a unui taur sau cu viteza unei gazele.

Ceea ce devine patologic nu este altceva decât competiția care poate stârni sentimentul de inferioritate.

Acest sentiment induce o serie de comportamente reactive și automate ca și constrângerea de a deveni narcisiști sau inhibați și deprimați. În primul caz se formează, prin compensare, un fel de sindrom de superioritate și încercarea ulterioară de a se dori să se exceleze, devenind critici către persoanele care trăiesc mai bine, care sunt mai capabile sau productive sau obiect de o mai mare atenție.

În al doilea caz sensul de inferioritate creează o astfel de inhibare încât persoana devine în mod progresiv din ce în ce mai introvertită, până aproape de a se anula.

Care este atitudinea sănătoasă pentru a putea evita aceste două poziții extreme?             Curajul imperfecțiunii.

ORO di Franco Giannelli

Să năzuiești spre perfecțiune fără să pretinzi vreodată că ai ajuns, să mergi pe calea desăvârșirii fără să demonstrezi cu orice preț că o urmezi, alimentând viziunea sănătoasă a unor noi etape care trebuiesc realizate și a unor proiecte noi, astfel încât să fim conștienți de faptul că perfecțiunea este într-adevăr o realitate ideală iar atunci când este urmărită oferă mai devreme sau mai târziu primele fructe.

www.marcoferrini.net

Traducere de Elisabeta Petrescu

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s